Daal
Det här är en mustig grad gryta som passar till mycket. Testa till rostade rotfrukter, ris eller en ordentlig sallad. Lägg till stekta haricoverts, svamp eller vad du har hemma. När det är dags för soppa kan du välja att hälla i en burk kokosmjölk och servera med bröd så har du en enkel måltid. Orginalrecept är endast med röda linser, men testa även andra. Receptet är för storkok så dra fram din stora gryta. Det här är mat som funkar bra att frysa.
Ingredienser:
5 dl Röda linser, blötlägg minst 20 minuter innan och skölj noga.
1 l Grovt riven morot.
4 Hackade gula lökar, valfri gul, röd, silver..
2-4 klyftor Vitlök (efter din smak)
5 burkar Krossade eller passerade tomater
1-2 st grovt riven squash / zuccini
2-3 tärningar Umami-buljong
1-2 l vatten
2-5 msk Gurkmeja, mald
1/2 Ceylon Kanelstång
Kardemumma, 1 msk mald eller 5-10 hela frökapslar
1/2 – 1 dl riven färsk ingefära
1/2 – 1 chilifrukt – efter smak
Svartpeppar efter smak
Kokosolja – med smak av kokos, du kan givetvis använda annan olja om du vill.
Citron eller lime som tillsätts när det är klart eller serveras till.
HUR:
Stek löken tills den är genomskinlig i kokosolja. Lägg till chili vitlök men se till att vitlöken inte bränns, då blir den besk. Häll i morötter och låt dem bli lite varma med löken. Lägg till buljong, svartpeppar, gurkmeja, ingefära, kanelstång, kardemumma och lite extra kokosolja. Tillsätt tomater, 1 liter vatten och linser, låt allt koka upp. När grytan kokat 10 minuter kan du hälla i den rivna squashen och låta det koka upp igen. Smaka av och krydda mer om det behövs. Linserna har olika koktid så kika på påsen. Det gör inget om de röda blir mosiga, tycker jag. Önskar du lite av varje, använd både röda och gröna.